Lyd

SYNES DU DER ER FOR HØJ LYD I SALEN?
Hvis det kan være en trøst: Du er ikke alene. Faktisk klager publikum over hele verden, over at der er for høj lyd på filmene for tiden. Læs her hvorfor biograferne ikke bare kan skrue ned for lydniveauet.

HVORFOR KAN MAN IKKE BARE SKRUE NED FOR LYDEN ?
Alle billeder og al lyd på en film er nøje planlagt for at give publikum en ganske bestemt oplevelse. På lydsiden findes der f.eks. en fælles reference for lydniveau, sådan at filminstruktøren på forhånd kan vide hvilket lydniveau de forskellige scener vil have i biografsalen. Biografens opgave er at gengive både billede og lyd nøjagtig sådan som instruktøren har tænkt sig da han lavede filmen. Vamdrup Kino har nu fået installeret et nyt lydanlæg: DOLBY Digital med surround lyd.

Ved installationen er anlægget blevet justeret af autoriserede DOLBY teknikere, således at den lyd der høres i biografsalen, så nøjagtig som muligt svarer til lyden i det lydstudie, hvor instruktøren godkendte filmens lydside.

MAN SKAL HØRE, HVAD DER BLIVER SAGT.
Hvis du ser en person i nærbillede, og vedkommende snakker normalt, vil du let kunne afgøre om lydniveauet er rigtigt. Hvis du synes skuespilleren skriger i stedet for at snakke, er det måske fordi filmoperatøren kører lyden på et for højt niveau.

Hvis du har normal hørelse, og har problemer med at opfatte hvad der bliver sagt, kan det være at filmoperatøren kører lyden på for lavt niveau. Kino’s filmoperatører er bestemt ikke ufejlbarlige, og hvis du mener, der er noget galt med lyden eller at lyden er fejljusteret, vil vi bede dig have ulejlighed med at give besked.

På danske film er det nødvendigt, at køre med et lydniveau så alle i salen kan høre hvad der bliver sagt. På udenlandske film er tekstningen en hjælp til at opfatte ordene, og nogen synes derfor at lyden kan skrues ned …. publikum kan jo læse sig til, hvad der bliver sagt.

Men for at de som vil lytte til dialogen skal kunne opfatte det der bliver sagt i filmen, skal operatøren sætte niveauet sådan som filmens instruktør har besluttet det skal være.

ÆNDRET LYDNIVEAU BETYDER OGSÅ ET ÆNDRET LYDBILLEDE.
Når lyden skrues op eller ned med volumen-kontrollen, ændres ikke bare niveauet for lydeffekterne, men også resten af lydbilledet. Mange af de svage lyde kan forsvinde, og balancen i lydbilledet ændres.

Skrues niveauet ned, vil det høres som om bassen bliver skruet meget mere ned end f.eks. taleområdet. Du vil derfor få et helt andet lydbillede, end det er forudsat af instruktøren.

LYDNIVEAUET ER VIGTIGT FOR ENGAGEMENTET I FILMEN.
I mange film forekommer scener, hvor lyden skal være påtrængende og ubehagelig. De følelser som lyden sætter i sving er vigtige virkemidler for at tilskueren skal engagere sig i filmen. Bliver niveauet for lavt, skabes en distance til handlingen, og du bliver en udenfor stående betragter til det som sker på lærredet. Skrues lyden ned, gøres der altså et stort indgreb i filmens udtryk.

Det er et af biografens største fortrin, at du kan se filmen med den billedkomposition og det lydbillede som filminstruktøren møjsommeligt har skabt.

Det er kun i biografsalen, at du kan opleve en film på den måde som instruktøren har ønsket den skulle opleves.

Film skal derfor ses – og høres – i biografen

God fornøjelse !